Glettelés árak 2022-ben

Mire figyeljünk glettelésnél?

Bármilyen felújításba is kezdünk, legyen szó vakolásról, glettelésről vagy akár szobafestésről, az alapvető előkészületek elvégzése rendkívül fontos. Gondoskodjunk a padló fóliázásáról, bútoraink letakarásáról, szükség esetén a festő szalagok (Tesa csíkok) felragasztásáról. Ezt követően javasolt felmérni a fal állapotát, állagát és minőségét. Nézzük meg, hogy találhatók-e rajta apró lyukak (tűhegynyi vagy akár nagyobbak), valamint tapogassuk meg, hogy mennyire érződik száraznak. Érdemes megkopogtatni körömmel, ezáltal megbizonyosodhatunk, hogy a vakolat és a festés rendben van-e (vagy esetleg leválik-e). Sokszor elfelejtjük, de a takarításhoz szükséges eszközök beszerzését sem szabad elfelejteni! A glettelés után fennmaradó foltokat mielőbb tüntessük el!

Miután végeztünk az előkészületekkel, hívjunk szakembert, hogy felmérje a szükségleteket. Érdeklődjük meg, hogy milyen glettet és gipszet szükséges beszereznünk. Miután felmérte a terepet, beszéljük meg a mesterrel, hogy hány réteg glettet ajánlatos felvinni a falakra. Ha elkészült a munka, akkor mindenképp biztosítsunk elég időt a száradásra! Ez a körülményektől és az időjárástól függően 4-8 óra is lehet. Kikeményedés után következhet a glettelés lecsiszolása. Ennek mértékét az adja, hogy tapétát vagy festést tervezünk-e rá.

Mi befolyásolhatja a glettelés árakat 2022-ben?

Az infláció hatására sajnos az anyagárak is növekednek, így érdemes minél előbb beszerezni a szükséges glettet és gipszet. Ez mellett az árra komoly befolyással van a fal állapota, mivel feláras munkának minősül, ha sok az apró lyuk és sérülés. Ha a felület 10%-át meghaladják, mélyek vagy akár méretesebbek is, akkor jelentősen dobhatnak az áron. Mindezek után figyelembe kell venni, hogy hány glett réteget szükséges felvinni, illetve milyen minőségűt választunk. Érdemes a takarítást belefoglalni a megállapodásba, ugyanis, ha ez elmarad, akkor szintén plusz költségekre számíthatunk.

Glettelés árak:

 • Egyszeri glettelés (rigipsz, szerial glett) 1100 Ft/m2
 • Kétszeri glettelés (rigipsz, szerial glett) 2100 Ft/m2
 • Glettelés csiszolása 500 Ft/m2
 • Glettelés, csiszolás és mélyalapozás 1000-1500 Ft/m2
Glettelés árak valós példákon keresztül szemléltetve:
 • Kisebb méretű loggia glettelése és festése (4m2): 30-45.000 Ft
 • Kisebb méretű szoba glettelése és festése (kb. 10m2): 30-60.000 Ft
 • Nagyobb méretű szoba glettelése (kb. 60-70m2): 90-120.000 Ft
Ha megbízható szakemberre van szüksége, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot a szobafestes1.hu weboldalon!
Mi befolyásolhatja a glettelés árakat

Mit jelent a Q1-Q4 glettelés?

Hogyan alakulnak a Q1-Q4 glettelés árak?

A gipszfelület kiváló alapként szolgál tapétázás, mázolás és festés számára egyaránt, amennyiben az szakszerűen van kivitelezve. A gipszkarton és gipszrost szerkezetek négy minőségi osztályba sorolhatók az alapján, hogy milyen burkolatot fognak kapni:

 • Q1 – alap hézagolás
 • Q2 – normál glettelés
 • Q3 – speciális glettelés
 • Q4 – különleges glettelés

Amennyiben nem megfelelő glettelést végez, a gipszkartonfal hézagjai láthatóvá válhatnak némely fényviszonyoknál. Ha a munkaspecifikációban nincsenek részletezve a felületek minőségével kapcsolatos követelmények, akkor a Q2 – normál fokozatot kell alapul venni. A glettelés ára az igényekhez és a felület minőségéhez mérten változik.

Q1-es minőségi fokozat – alap hézagolás

Alap hézagolás olyan felületek esetében végzendő, ami iránt az ügyfél nem támaszt semmiféle dekorációs követelményt. Ilyenkor sima, alap glettelés történik, mely során kitöltésre kerülnek a gipszkarton építőlemezek hézagjai, valamint a rögzítő csavarok látható részei. Alap glettelés során az erősítő szalagok lefedését sem szabad kifelejteni.

A Q1-es minőségű glettelés akkor javasolt, ha a felület később valamilyen egyéb burkolatot kap. Csiszolás nem szükséges ilyen esetben, a hézagoló anyag is csak a hézag közvetlen környezetére kell, hogy kerüljön. Fontos: a Q1-es glettelést kapott felület önmagában nem tekinthető végleges felületnek.

Q2-es minőségi fokozat – normál glettelés

Normál glettelés során Q1-es alapglettelés, valamint egyéb utósimítások (csiszolás) végzendők a kívánt felületen. Ilyenkor a munka végeztével a megmunkálás nyomai nem fognak meglátszódni a felületen, a kartonfelület és a hézagolás között nem látható az átmenet. Q2-es minőségű glettelés során a hézagolást követően át kell csiszolni a hézagolt felületeket, majd átkenni a gipszkartonfalat mélyalapozóval. Mindezek után az adott felület alkalmas lesz tapétázás alá és fénytelen bevonatokhoz, festésekhez is.

Q3-as minőségi fokozat – speciális glettelés

A Q3-as glettelés magába foglalja a Q2-es normál glettelést, a hézagok kitöltését és csiszolását, valamint a fennmaradó felületek simítását. E magasabb szintű megmunkálásnál a hézagolás után a felületet át kell csiszolni, majd lekenni az egész gipszkartonfalat mélyalapozóval. A munka elvégeztével a felület tapétázásra és szórással vagy hengerrel felvitt, matt bevonatokhoz, festékekhez is alkalmas lesz.

Q4-es minőségi fokozat – különleges glettelés

Különleges glettelésnél magas követelményeknek kell megfelelni, így a teljes felület simításra kerül. A normál Q2-es glettelés, a fugák széles kihúzása és a teljes felület átsimítása is elvégzendő. Az előzőhöz hasonlóan itt is át kell csiszolni a felületet, majd mélyalapozóval bevonni.

Q4-es glettelés után a felület alkalmas lesz:

 • Strukturált vagy sima tapétákhoz
 • Lazúrokhoz
 • Súrló fény által történő megvilágításhoz

A glettelés árakkal kapcsolatban vegye fel a kapcsolatot Szabó István szobafestővel a +36202567860-as telefonszámon!

A weboldal Adatvédelmi irányelvét elolvastam és tudomásul vettem. Weboldalunkon cookie-kat használunk. Némelyikük elengedhetetlen, míg mások segítenek nekünk a webhely és az Ön élményének javításában.