festés-mennyezet

Mire figyeljünk glettelésnél?

Bármilyen felújítás során, legyen az vakolás, glettelés vagy szobafestés, az alapvető előkészületek nélkülözhetetlenek. Ezek magukba foglalják a következőket:

 • Padló fóliázása a védelem érdekében.
 • Bútorok letakarása, hogy megóvjuk őket a festéktől és a portól.
 • Festő szalagok (Tesa csíkok) használata a precíz munkavégzés érdekében.

A felület állapotának felmérése után fontos megvizsgálni a falakat apró lyukak vagy repedések szempontjából, valamint ellenőrizni a vakolat és a festék állapotát. Ezt követően ne feledkezzünk meg a takarításhoz szükséges eszközök beszerzéséről sem, hogy a glettelés utáni foltokat azonnal eltávolíthassuk.

Az előkészületek elvégzése után érdemes szakembert hívni a szükségletek felmérésére. Tájékozódjunk a szükséges glett és gipsz típusairól, valamint arról, hány réteg glett alkalmazása ajánlott. A glettelés után biztosítsunk elegendő időt a száradásra, ami a körülményektől és az időjárástól függően 4-8 óra is lehet. A száradás után következhet a glettelés finomítása és lecsiszolása, aminek mértékét a későbbi felületkezelés (tapéta vagy festék) határozza meg.

Információk a glettelési munkák árazásáról. A glettelés egy fontos előkészítő lépés, amely biztosítja a felületek simaságát festés vagy tapétázás előtt.

További információért tekintse meg a Tisztasági festés oldalt, amely részletezi, hogy a glettelés miként illeszkedik a tisztasági festési folyamatba.

Mi befolyásolhatja a glettelés árakat 2024-ben?

A glettelés költségeit számos tényező befolyásolhatja, amelyek között kiemelkedő szerepet játszanak az alábbiak:

 • Infláció hatása: Az általános árnövekedés miatt az anyagköltségek, így a glett és gipsz árai is emelkedhetnek. Ezért ajánlott időben beszerezni a szükséges anyagokat.
 • Fal állapota: Az apró lyukak és sérülések száma jelentősen befolyásolja a munka árát. Amennyiben a felület 10%-át meghaladó sérülések vannak, vagy ezek mélyek, illetve nagyobbak, az árak emelkedhetnek.
 • Glett rétegek száma és minősége: A szükséges glett rétegek száma és a választott anyag minősége szintén meghatározó tényezők.
 • Takarítási költségek: Ajánlott a takarítást is belefoglalni a megállapodásba, mivel ennek hiányában további költségek merülhetnek fel.

A fent említett tényezők mellett fontos, hogy alaposan tájékozódjunk és több ajánlatot is kérjünk, hogy a legjobb döntést hozhassuk meg a glettelési munkálatokkal kapcsolatban.

Glettelés árak:

 • Egyszeri glettelés (rigipsz, szerial glett) 1100 Ft/m2
 • Kétszeri glettelés (rigipsz, szerial glett) 2100 Ft/m2
 • Glettelés csiszolása 500 Ft/m2
 • Glettelés, csiszolás és mélyalapozás 1000-1500 Ft/m2
 • Gipszkarton bandázsozás (teljes Q4 ):2500 Ft2
Glettelés árak valós példákon keresztül szemléltetve:
 • Kisebb méretű loggia glettelése és festése (4m2): 30-45.000 Ft
 • Kisebb méretű szoba glettelése és festése (kb. 10m2): 30-60.000 Ft
 • Nagyobb méretű szoba glettelése (kb. 60-70m2): 90-120.000 Ft

Mit jelent a Q1-Q4 glettelés?

Hogyan alakulnak a Q1-Q4 glettelés árak?

A gipszfalak kiváló alapot biztosítanak a tapétázáshoz, mázoláshoz és festéshez, feltéve, ha a glettelés szakszerűen történik. A gipszkarton és gipszrost szerkezetek minőségi osztályai a következők:

 • Q1 – Alap hézagolás: Egyszerű hézagkitöltés, amely nem igényel különösebb díszítést.
 • Q2 – Normál glettelés: Az alap hézagolás mellett finom simítások és csiszolások végzése.
 • Q3 – Speciális glettelés: Magasabb szintű munka, amely további simításokat és csiszolásokat foglal magában.
 • Q4 – Különleges glettelés: A legmagasabb minőségi követelményeknek megfelelő teljes felület simítás.

Nem megfelelő glettelés esetén a gipszkarton fal hibái bizonyos fényviszonyok mellett láthatóvá válhatnak. Ha a munka specifikációja nem tartalmazza a felületminőségi követelményeket, a Q2-es, normál minőséget kell alapul venni. A glettelés ára a választott minőségi fokozattól és a munka bonyolultságától függ.

Q1-es minőségi fokozat – Alap hézagolás

Az alap hézagolás azokon a felületeken ajánlott, ahol nincsenek különösebb dekorációs igények. Itt az erősítő szalagok lefedése is fontos rész a munkafolyamatban. A Q1-es minőségű glettelés olyan felületeken javasolt, ahol később további burkolat kerül rá.

Q2-es minőségi fokozat – Normál glettelés

A normál glettelés a Q1-es alapglettelést követő finomításokat jelenti, amelyek során a felületen nem maradnak látható munkanyomok. Ez a minőségi szint alkalmas tapétázás és matt bevonatok, festések alá.

Q3-as minőségi fokozat – Speciális glettelés

A Q3-as minőségi szint a normál glettelésen túlmenően magasabb szintű simítást és csiszolást igényel, így a felület alkalmas lesz tapétázásra és matt bevonatokra, festékekre.

Q4-es minőségi fokozat – Különleges glettelés

A különleges glettelés során a felületnek magas követelményeknek kell megfelelnie, ezért teljes simítás történik. Ez a szint strukturált vagy sima tapétákhoz, magasfényű latex festékekhez és különleges fényhatásokhoz is megfelelő alapot biztosít.

Amennyiben a glettelés után tapétázást tervez, érdemes megtekintenie a Tapétázás árai oldalt, ahol tájékozódhat a tapétázási szolgáltatások költségeiről.

A glettelés árak csak munkadijat tartalmaznak.ÁFA mentes számlával,csak magánszemély részére.

A glettelés árakkal kapcsolatban vegye fel a kapcsolatot Szabó István szobafestővel a +36202567860-as telefonszámon!